Opcje przeglądania

Miód manuka

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o dobroczynnych właściwościach miodu. Jego stosowanie pozytywnie wpływa na cały organizm, wzmacnia jego układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Wśród wielu różnych rodzajów na szczególną uwagę zasługuje miód manuka, powstający tylko i wyłącznie z krzewów manuka.

  • nowość
  • nowość
  • nowość
  • nowość
  • nowość
  • nowość

Krzew manuka

Oryginalny miód manuka powstaje w Nowej Zelandii. Jest to miód odmianowy wytworzony z nektaru kwiatów krzewu manuka, czyli wiecznie zielonej rośliny, z rodziny mirowatych, dorastającej do 2,5 metrów.

Nazywany jest on drzewem życia, ponieważ z łatwością porasta tereny o glebach suchych. Okresem kwitnienia krzewów manuka jest przełom wiosny i lata, wtedy przez okres około 5 tygodni kwiaty krzewu manuka kwitną, dając pszczołom możliwość zebrania nektaru.

Sekret działania miodu manuka

Miód manuka charakteryzuje się ciemnym kolorem i aromatycznym zapachem. Cechuje go również intesywny, gorzki smak. W swoim składzie posiada flawonaidy oraz kwasy fenolowe.

W przypadku miodu manuka nie stwierdzono natomiast wysokiego stężenia nadtlenku wodoru, charakterystycznego dla innych odmian miodu. Dlatego przez lata prowadzone były badania, w celu ustalenia tajemnicy jego leczniczych właściwości. W 2008 roku stwierdzono, że tym cennym składnikiem jest metyloglioksal (MGO).

Poziom jego zawartości w miodzie manuka jesto wiele większy, niż w naszych rodzimych miodach. To właśnie wysokie stężenie methylglyoxalu w miodach manuka jest źródłem wyjątkowych, zdrowotnych właściwości.

W sprzedaży dostępne są miody o różnym poziomie stężenia methylglyoxalu, który wpływa nie tylko na właściwości, ale też na cenę miodu manuka. Najwyższa certyfikowana zawartość methylglyoxalu to obecnie 550 mg/kg.

Właściwości lecznicze miodu manuka

Miód manuka to bezpieczny, naturalny środek, do profilaktycznego stosowania. Możliwe jest stosowanie doustne, w postaci suplementów diety, cukierków czy herbaty, ale jest on również dostępny w formie kremów, maści czy opatrunków.

Do najważniejszych zalet miodu manuka należą:

  • właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,
  • pozytywny wpływ na układ pokarmowy, działanie probiotyczne,
  • podnosi ogólną odporność organizmu,
  • działa ochronnie na wątrobę i zwiększa wydzielanie żółci,
  • zwiększa skuteczność podawanych preparatów syntetycznych przez co jest stosowany w terapiach przeciwnowotworowych,
  • nadaje się do pielęgnacji skóry, łagodzi stany zapalne, trądzik i odleżyny.

Sprawdzone produkty

Nie bez powodu miód manuka powszechnie uważany jest za najzdrowszy miód na świecie. Spożywanie miodu manuka pozytywnie wpływa na ogólne funkcjonowanie organizmu, przez co może uchronić nas od wielu schorzeń.

W naszej ofercie znajdują się oryginalne, 100% miody manuka firmy TranzAlpine i Manuka Healt New Zeland, dające gwarancję najwyższej jakości.

Warto sięgnąć po dobrodziejstwa płynące z naturalnych produktów i zacząć stosować miód manuka w codziennej diecie. Przeglądnij naszą ofertę i zadbaj o swoje zdrowie.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Infolinia 7:00 - 15:00

Telefon: 601 804 905

Email: kontakt@zdrowykoszyk.pl

Waluty
Producenci
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium