
Pestki słonecznika 100g |Targroch|

Opis
Pestki słonecznika
Masa netto: 100g
Składniki: Słonecznik łuskany
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Zastosowanie: Łuskane ziarna słonecznika to najczęściej dodawany składnik do wielu produktów spożywczych. Jego przyjemny smak sprawia, że jemy go na śniadanie m.in. z jogurtem, kefirem, czy też jako dodatek do musli. Słonecznik jest także używany w piekarnictwie oraz cukiernictwie. Ziarna można dodawać także do sałatek, surówek jak i również zajadać same jako pożywną przekąskę.
Słonecznik jest naturalnym źródłem:
- Tiaminy (Witamina B1) – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Cynku –pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
2471 kJ /595 kcal |
1236 kJ / 297 kcal |
15 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
43,7 g 4,42 g |
21,9 g 2,21 g |
31 % 11 % |
Węglowodany - w tym cukry |
18,6 g 2,3 g |
9,3 g 1,2 g |
4 % 1 % |
Błonnik |
6 g |
3 g |
- |
Białko |
28,8 g |
14,4 g |
29 % |
Sól** |
0,01 g |
< 0,01 g |
< 1 % |
Witaminy i składniki mineralne |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 100 g |
Magnez |
359 mg |
180 mg |
96 % |
Cynk |
2,69 mg |
1,35 mg |
27 % |
Witamina B1 (Tiamina) |
1,32 mg |
0,66 mg |
120 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
