Bio maca sproszkowany korzeń 500 g |Nomak|
-
zapytaj o produkt
-
poleć znajomemu
-
dodaj opinię
Bio maca sproszkowany korzeń
Pojemność: 500g
Fizyczny i umysłowy fitness
Maca (Lepidium meyenii) to typowy adaptogen, pełen białka, witamin i minerałów. Wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza problem niepłodności, wzmaga erekcję, wykazuje działanie anaboliczne. Eliminuje zmęczenie, opóźnia procesy starzenia się, reguluje gospodarkę hormonalną. Łagodzi objawy związane z menopauzą. Surowiec pochodzi z ekologicznych upraw w Peru.
Maca jest odporną wieloletnią rośliną uprawianą w Andach, na wysokości od 3300 - 4500 m. n.p.m. Do użytkowych części rośliny należy korzeń bulwiasty, który wygląda jak duża rzodkiew (do 8 cm średnicy).
W przeciwieństwie do innych roślin bulwiastych, maca wyrasta z nasion. Rośnie w strefie zwanej "suni" oraz "puna", w których niskie temperatury i silne wiatry nie pozwalają na wzrost większości innych roślin.
Maca zawiera: alkaloidy, aminokwasy, beta-ekdyzon, węglowodany, kwasy tłuszczowe, glukozynolany, p-metoksybenzyl izotiocyjanianu, białko, saponiny, sitosterole, stigmasterol, garbniki, witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina C, witamina E oraz minerały: żelazo, magnez, potas, wapń, sód, fosfor, jod, cynk.
Spośród witamin obecnych w mace wymienić należy następujące:
- witamina A - ok. 0,07 mg/100 g,
- witamina B1 - ok. 0,15 mg/100 g,
- witamina B2
- witamina B6 - ok. 0,31 mg/100 g,
- witamina C - ok. 3,1 mg/100 g,
- witamina E
Sole mineralne, jakie zawiera korzeń macy to:
- wapń - ok. 260 mg/100 g,
- żelazo - ok. 17 mg/100 g,
- miedź - ok. 6 mg/100 g,
- cynk - ok. 4 mg/100 g,
- mangan - ok. l mg/100 g,
- potas - ponad 2 g /100 g.



Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.