Korzeń arcydzięgla 100g |Laboratorium Zielarza|
Opis
Korzeń arcydzięgla
Pojemność: 100g
Korzeń arcydzięgla – Radix Archangelicae pozyskiwany jest z arcydzięgla litworu – Archangelica officinalis Hoffmann, z rodziny baldaszkowatych – Umbelliferae (selerowatych – Apiaceae). Rośnie w rejonie Morza Śródziemnego. W Polsce rzadko, w Karpatach i Sudetach. Rośnie przy ciekach wodnych, na wzgórzach i wilgotnych łąkach oraz polanach. Do celów spożywczych i farmaceutycznych uprawiany.
Korzeń arcydzięgla stosowany jest do wyrobu nalewek, likierów, wódek i win ziołowych. Należy do środków gorzko-aromatycznych (Amaro-aromatica). Zawiera olejek eteryczny bogaty w monoterpeny i seskwiterpeny; furanokumaryny, kwasy fenolowe, żywicę i flawanony.
Surowiec nie był poddawany działaniu mikrofal, promieni ultrafioletowych, ultradźwięków oraz działaniu pary wodnej. Materiał zielarski najwyższej jakości.
Cała roślina jest cenna. Liście i korzenie dodawane są do sałatek, gotowanych jarzyn i sosów. Pochewki liściowe kandyzuje się w cukrze i używa do dekoracji ciast.
Likier arcydzięglowy dla poprawy trawienia: 50 g korzenia arcydzięgla (suszony lub świeży), 50 g kłącza imbiru (świeżego lub suchego), 50 g ziela tysiącznika (centurii) i 50 g skórki pomarańczowej zalać 500 ml alkoholu 70% na 3-5 dni, następnie przecedzić. Do takiego wyciągu wlać syrop sporządzony z 400 g cukru oraz 500 ml wody. Można też użyć miodu (syropu z cukru). Wlać do butelki z ciemnego szkła i odstawić na minimum 2 miesiące.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


