
- Zioła i ekstrakty roślinne
- Zdrowa Żywność
- Soki, napoje i zakwasy ekologiczne
- Superfoods
- Żywność bezglutenowa
- Żywność niskobiałkowa PKU
- Pieczywo bezglutenowe
- Makarony bezglutenowe
- Mąki i mieszanki bezglutenowe
- Ciasta bezglutenowe
- Przekąski na słodko i słono
- Płatki śniadaniowe i musli bezglutenowe
- Bułki tarte i panierki bezglutenowe
- Budynie, kisiele i galaretki bezglutenowe
- Bezglutenowe dodatki do wypieków
- Przyprawy, zupki i sosy bezglutenowe
- Pozostałe w żywności bezglutenowej
- Suplementy diety
- Kosmetyki naturalne
- Maści, balsamy i żele
- Zdrowa kawa, herbata i kakao
- Miód i produkty pszczele
- Przyprawy i zioła bez chemii
- Nasiona do kiełkowania
- Olejki Eteryczne
- Produkty dla dzieci
- Plastry opatrunkowe, przeciwbólowe i rozgrzewające
- Środki czystości
- Akcesoria do domu
- Zdrowa wiedza
- Inne
Nowości
Promocje












Bezglutenowa Mąka razowa MIX IT DUNKEL 1kg |Schar|
-
zapytaj o produkt
-
poleć znajomemu
-
dodaj opinię
Bezglutenowa Mąka razowa MIX IT DUNKEL
Gramatura: 1Kg (1000g)
Składniki: skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego 12%, mąka gryczana, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik jabłkowy, cukier, substancja zagęszczająca: guma guar; sól.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1375 kJ/ 3276 kcal
Tłuszcz: 2,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 63 g
w tym cukry: 2,1 g
Błonnik: 13 g
Białko: 6,1g
Sól: 0,75 g
Okres przydatności do spożycia: 12 m-cy
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Składniki: 500 g „Brot-Mix Dunkel”, 6g oleju, 10g drożdży suszonych, lub 16 g świeżych, 630 ml wody, 1 łyżeczkę soli
Przygotowanie: mąkę wsypać do miski i wymieszać z suszonymi drożdżami. Jeśli używa się drożdży świeżych, należy je najpierw rozmieszać w letniej wodzie (30°) z dodatkiem ok. pół łyżeczki cukru i wlać do mąki. Dodać sól i ugniatać ok. 2 minuty. Następnie dodać stopniowo olej i ugniatać kolejne 4 – 5 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki a następnie nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 – 45 minut do wyrośnięcia (aż do podwojenia się objętości). Po wyrośnięciu można wierzch ciasta posmarować olejem słonecznikowym, by skórka chleba miała ładniejszy kolor. W międzyczasie włożyć pojemnik żaroodporny z wodą na dno piekarnika i rozgrzać go do 190°C (grzanie górne i dolne). Piec przez 60 minut. Wyciągnąć chleb z piekarnika i energicznym ruchem wyrzucić go z foremki. Rozkrajać dopiero po całkowitym wystygnięciu. Przechowywać w lodówce. Przepis ten funkcjonuje także w automacie do pieczenia. Należy wtedy wybrać program dla chleba razowego, lub program podstawowy trwający ok. 3,5 godziny. Prosimy zwrócić uwagę na maksymalną pojemność automatu.

Niezwykle puszysty, miękki i elastyczny. Posiada brązową skórkę oraz piękne karmelowe wnętrze. Można go spożywać w formie naturalnej oraz na ciepło. Obróbka cieplna sprawi, że zawarte w ziarnach słonecznika i lnu olejki aromatyczne nadadzą mu świeżego, orzechowego aromatu.

Świetny zamiennik tradycyjnej mąki. Idealnie nadaje się do wypieków oraz wyrabiania własnych produktów bezglutenowych.

Świetny zamiennik tradycyjnej mąki. Idealnie nadaje się do wypieków oraz wyrabiania własnych produktów bezglutenowych.

-
- zdrowykoszyk.pl
-
Twój Sklep Ekologiczny
Infolinia czynna: 7:00 - 15:00 - Tel.: 601 804 905
- E-mail: kontakt@zdrowykoszyk.pl

