
Bio-Błonnik 150 tabl |Pharma Nord|

Opis
Bio-Błonnik
Suplement diety
Pojemność: 150 tabl
Na dobre trawienie
- Błonnik naturalne otrzymywany z buraków i skórki cytrynowej
- Bardzo wysoka zawartość błonnika – aż 70%
- Zawiera błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny
- Wyprodukowano zgodnie z duńską kontrolą farmaceutyczną
4 tabletki zawierają* |
|
Rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik z buraka cukrowego i skórki cytrynowej |
1840 mg |
12 tabletek zawiera* |
|
Rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik z buraka cukrowego i skórki cytrynowej |
5520 mg |
* Zawartość błonnika pokarmowego jest określana analitycznie raz w roku.
Informacje o produkcie
Stosowanie: 4-12 tabletek dziennie, w zależności od potrzeb lub wskazań.
Połykać w całości obficie popijając wodą.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Zdrowy styl życia oraz zróżnicowana i zbilansowana dieta są ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia.
Składniki: Błonnik z buraka cukrowego i skórek cytrynowych, poliwinylopirolidon, celuloza mikrokrystaliczna, stearynian magnezu, dwutlenek krzemu amorficzny, hydroksypropylometyloceluloza.
Może być stosowany przez osoby będące na diecie wegetariańskiej.
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym, suchym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Czym jest Bio-Błonnik?
Bio-Błonnik to suplement diety nie zawierający substancji odżywczych. Każda tabletka zawiera 520mg naturalnego rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie błonnika pochodzenia roślinnego otrzymywanego z buraków oraz skórek cytrynowych, które uzupełniają ilość błonnika w diecie.
Bio-Błonnik wpływa korzystnie na trawienie, ponieważ poprawia zdolność organizmu do pozbywania się odpadów przemiany materii, oraz przyspiesza opróżnianie jelit efektywnie i regularnie.
Czym jest błonnik?
Błonnik znajduje się w wielu rodzajach nieprzetworzonej żywności. Błonnik należy do grupy złożonych cukrów, które tylko w niewielkim stopniu trawimy, tzn. rozkładamy na prostsze cukry z pomocą enzymów trawiennych.
Błonnik rozpuszczalny
Błonnik dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Błonnik rozpuszczalny pod wpływem wody zmienia się w substancję przypominającą żel, wiążąc nawet do 15-stu razy więcej wody niż sam waży. Dieta bogata w ten typ błonnika, zwiększa objętość spożytego posiłku i spowalnia jego przemieszczanie w jelicie cienkim.
Błonnik nierozpuszczalny
Błonnik nierozpuszczalny ma także zdolność do pochłaniania wody, ale nie aż tak dużą. Ten typ błonnika redukuje ilość czasu, w jakim żywność pozostaje w jelicie i tak jak błonnik rozpuszczalny nadaje treści jelit bardziej zwartą postać, błonnik ten w pewnym stopniu fermentuje i staje się pożywką dla flory jelitowej.
Jakie są rodzaje błonnika?
Celuloza to rodzaj błonnika, którego ludzie nie są w stanie strawić, ponieważ nasz organizm nie produkuje niezbędnych do tego celu enzymów. Celuloza znajduje się w ściankach komórkowych roślin. Dobrym źródłem celulozy są owoce i warzywa. Celuloza absorbuje tylko niewielką ilość wody.
Hemiceluloza podobnie jak celuloza jest oligosacharydem, którego nie trawimy. Razem z pektyną formuje siatkę, która zamyka włókna celulozy w komórkach roślin.
Pektyna należy do błonników, które nie są trawione, a znajdują się głównie w ściankach komórek roślin, ale z wyjątkiem roślin drzewiastych. Pektyna w niezerwanym owocu jest nierozpuszczalna w wodzie, jednak po zerwaniu, dzięki enzymom staje się rozpuszczalna. Pektyna używana jest do produkcji dżemów.
Lignina nie jest traktowana, jako cukier, należy bowiem do oddzielnej grupy substancji. Zawartość ligniny w ścianach komórkowych roślin jest zmienna. To ona jest odpowiedzialna za ”twardość” drzew. Lignina jest całkowicie niestrawna.
Zwyczaje żywieniowe Europejczyków
Dieta Europejczyków zmieniła się drastycznie na przestrzeni ostatnich wieków. Niespełna jeszcze 100 lat temu, nasza dieta składała się głównie z nieprzetworzonej żywności o wysokiej zawartości błonnika takiej jak owoce i warzywa, które stanowiły znaczącą część posiłków. Zawartość błonnika w żywności zmniejszyła się znacząco po wprowadzeniu obróbki przemysłowej żywności. Dla przykładu – oczyszczania ziaren zbóż stosowanych do produkcji mąki, co doprowadziło do ogromnego ubytku błonnika z naszej diety.
Zwykle jelita człowieka zawierają około 1 kilograma bakterii i ok. 160-ciu różnych gatunków – u niektórych ludzi są to nawet 2 kilogramy. Bakterie jelitowe odpowiadają za rozkład trudnych do strawienia białek i cukrów złożonych, więc można powiedzieć, że są zależne od ilości błonnika w naszej diecie. Jedzenie które spożywamy, oraz rodzaje błonnika w naszych posiłkach są bardzo ważnym elementem który ma wpływ na ilość i rodzaj bakterii które żyją w naszych jelitach.
Poza wpływem na trawienie błonnika, mikroflora jelitowa odpowiada także za wydalanie neurotransmiterów które mają wpływ na nasz metabolizm, regulację łaknienia oraz odporność.
Oficjalne oświadczenia
Europejska Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał oceny dowodów oceniających zawartość błonnika w produktach i przyznał następujące oświadczenia:
- Zwiększa masę kału
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
